2013. január 31., csütörtök

Menütervezés

A spórolás egyre több hangsúlyt kap mostanában, egyre többet látom ezt a médiában, újabban tévéműsor is készült ennek jegyében. Ha a havi költségvetésünket tervezzük, egyik legnagyobb arányt az élelmiszerre fordított összegek teszik ki a rezsitételek után.
Ha előre megtervezzük, hogy melyik nap mit eszünk, kevesebb étel landol a kukában, időt spórolunk a bevásárlással, kiegyensúlyozott étrendet tervezhetünk a szezonális zöldségek, gyümölcsök felhasználásával. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani két letölthető táblázattal.
Az egyik, amikoris minden hónapban egyszer nekiülünk, és megtervezzük legalább az ebédet/vacsorát - ki mikorra főz. A másik módszer szerint - ha hetente járunk bevásárolni - heti egyszer tervezzük meg a következő hét nap menüjét. A kettőt lehet kombinálni is, mert a heti menütervezőben nemcsak az ebédnek, hanem napi öt étkezésnek van hely. Tavasztól őszig, amikor a kertben, piacon szezonális árut vehetünk, mondjuk a befőzést is figyelembe véve tervezhetjük meg, mikor mi kerüljön az asztalra.

Heti menütervező

2 megjegyzés:

  1. Ezt a havi tervezőt én is kipróbálom, hátha gördülékenyebb lesz tőle a következő hónap :). A heti tervezést már próbálgatom egy ideje - hol bejön, hol nem, néha van maradék, ami másnapra mindenkinek kevés, és csak tologatódik a hűtőben..., néha nincs idő a tervezett ételek megdfőzésére - de az ad hoc stílusú konyhatündérkedésnél mindenképpen célravezetőbb.

    VálaszTörlés
  2. Bizony, még nálunk is előfordul, hogy nem sikerül előre megtervezni a menüt, minden igyekezetem ellenére. De törekszem rá, hogy ez egyre ritkább legyen, hiszen az egész rendszert - háztartásvezetést - látva valóban célszerűbb, olcsóbb és praktikusabb.

    VálaszTörlés