2014. február 20., csütörtök

Havi költségvetés

Foglalkozzunk egy kicsit a házikasszával. Készítettem egy kétoldalas táblázatot a havi költségek tervezéséhez, vezetéséhez. Az első oldalon a bevételeket lehet felsorolni, a citromsárga táblázatok a kiadások vezetésére szolgálnak. Egy-egy ilyen kisebb táblázat háztartásunk egy-egy területét jelenti. Pl: rezsi, autó-utazás, egészségügy, művelődés, szórakozás. Az élelmiszerek vezetésére azt a módszert javaslom, hogy fizetéstől fizetésig hetekre felosztjuk a hónapot, és heti szinten vezetjük az élelmezési kiadásokat. Pl. ha én boltba megyek, a nyugtát mindig elteszem, és kiírom róla a főbb tételeket: kenyér, tej, felvágott, vagy ha ez nagyobb bevásárlás, akkor tartós élelmiszer. Ha piacra megyek, azt is egy sorba viszem fel. Így minden hetet összesítek, és a narancssárga táblázatban az összes élelmiszerre fordított kiadás kerül csak be (nem hetente). A második oldal nemcsak az élelmiszerek, hanem olyan kiadások vezetésére is alkalmas, mint pl. megtakarítások, háztartási cikkek, hobbi, vagy egyéb, nem rendszeresen jelentkező tételek, mondjuk egy kisebb felújítás, ha éppen ezt szeretnénk látni. Ha hónapról hónapra vezetjük és tartjuk ezt a rendszert, akkor az ilyen felújítások is szépen elkülönülnek.
A narancssárga rész - mint már említettem -  Kiadások összegzésére szolgál. Egy citromsárga táblázat a szórakozásnak, egy narancssárga sor a szórakozás összesennek. Így érthető?

Aki exceles változatban szeretné ezt vezetni, annak ezt kell letölteni, és személyre szabni.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szupernek tűnik így első ránézésre. :-) Annyira, hogy ebben a hónapban "kettős könyvelést" fogol vezeti, a régi megszokott mellett kipróbálom ezt is, meglátjuk, melyik jön be jobban minálunk. Viszont most, hogy frissen nyomtatva itt van a kezemben, egy kérdés: egy kicsit a színeken nem tudnál gyengíteni? Mert bár szuperül néz ki, de zabálja a festéket - ne terheljük meg a költségvetést ezzel ;-)

    VálaszTörlés